Stress

Stress

mand i blå skjorte sidder i hjørne på stol, post it sedler over alt på væggene og i mandens ansigt, gule pstit, blå postit
mand i blå skjorte sidder i hjørne på stol, post it sedler over alt på væggene og i mandens ansigt, gule pstit, blå postit
Hvad er stress?

Stress er en biologisk reaktion, der opstår, når kroppen tilpasser sig ændringer eller ”trusler”. Det er en automatiseret overlevelsesstrategi og en rent biologisk mekanisme. Når kroppen oplever stress, frigives hormoner, herunder adrenalin og kortisol. Disse hormoner øger hjerterytmen, blodtrykket og energiniveauet for at forberede kroppen på at reagere på truslen. Dette er kendt som "kamp-flugt" reaktionen.

Positiv stress, er en sund reaktion, der hjælper kroppen med at præstere optimalt under udfordrende omstændigheder. Det kan være under en konkurrence, en eksamen eller en anden form for udfordring, hvor stressreaktionen hjælper med at højne vores opmærksomhed, skærpe vores sanser og gøre os mere mentalt og fysisk klar til at tackle udfordringen.

Negativ stress, opstår, når stressreaktionen bliver langvarig og kroppen ikke får mulighed for at vende tilbage til normal tilstand. Det kan føre til skadelige fysiske, psykiske og kognitive symptomer.

Hvad kan et terapiforløb gøre for din nuværende stress og din fremtid?

Som din terapeut, kan jeg hjælpe dig med at identificere og forstå de underliggende stressfaktorer i dit liv. Ved at støtte dig i at forstå og bearbejde de underliggende årsager til din stress, kan et terapiforløb hjælpe dig med at reducere dit stressniveau og forbedre din hverdag her og nu.

  • Jeg vil i samarbejde med dig udarbejde skræddersyede strategier til, at du kan tackle de stressfaktorer der præger din hverdag.

  • Jeg kan støtte dig i at ændre de negative tankeprocesser, der kan bidrage til at øge dit stressniveau.

  • Terapi kan være en uvurderlig ressource til at forebygge stress, og hjælpe dig med at opbygge en stærkere psykologisk modstandsdygtighed. Ved tidligt at lære at genkende tegn på stress, kan du handle forebyggende og implementere effektive teknikker, der hindre stress i at eskalere.

I terapiforløbet kan jeg lære dig at anvende værktøjer og teknikker til at håndtere stressende situationer mere effektivt i fremtiden med henblik på forbedre din generelle livskvalitet og trivsel.

Symptomer på stress:

Fysiske symptomer: Hovedpine, muskelspændinger eller -smerter, brystsmerter, træthed, nedsat sexlyst, søvnproblemer, ændret appetit.

Følelsesmæssige symptomer: Angst, rastløshed, irritabilitet, hjælpeløshed, håbløshed , vrede, depression.

Kognitive symptomer: Bekymringer, forestillinger, glemsomhed, intet overblik, pessimisme, hyppige negative tanker.

Adfærdsmæssige symptomer: Ændre spisevaner (spise mere eller mindre end normalt), undgå ansvar, nervøs adfærd, øget brug af alkohol, tobak eller andre stoffer for at slappe af.


Er du i tvivl om du er stresset?


Jeg tilbyder en gratis 20-minutters afklarende samtale. Denne samtale kan finde sted enten i min praksis eller online, alt efter hvad der passer dig bedst. Formålet med samtalen er at give dig mulighed for at møde mig, kort beskrive din situation og stille spørgsmål.